Sunday, June 06, 2021

BILLU dan Persahabatan

 "Siapakah sahabat yang paling tidak dapat saya lupakan kerana kebaikan budinya?" Itulah soalan kepada diri sendiri, terutama ketika pandemik menghurung dunia - siapakah teman yang sama-sama dalam susah payah saya?

Sempat menonton Billu Barber (2009) hari ini, dan kemudian babak akhir, air mata keluar tanpa sedar. Haih! Budi yang baik, akan memberi kesan yang mendalam kepada sesiapa sahaja! Itulah kesimpulan saya terhadap watak Billu yang diperankan oleh Irrfan Khan ini.

Cerita dimulakan dengan surat Billu kepada pegawai kerajaan (Bahagian Pembangunan Industri Kecil di Budbuda (sempat Google lokasinya. Jika filem Highway meneroka India Utara, barangkali Billu meneroka bahagian Timur India berdekatan India pusat).

Suratnya berbunyi: 

To the civil officer, I'am Billas Pardesi alias Billu. I'm from Budbuda Village... have you ever been there? Did you see the Billu Hair Salon there?... the condition of my salon resembles the goverment schemes - the present is miserable and the future is bleak...

Dan kemudian Billu menceritakan tentang kedaifan kedai salonnya dan ekonomi setempat yang miskin. Saya fikirkan filem ini akan memaparkan perjuangan Billu menentang kerajaan yang korupsi, sebab dalam surat itu Billu menyatakan terus terang bahawa dia tahu suratnya tidak akan dilayan kerana tidak disertakan dengan duit  dan dia tidak mampu memberi rasuah kepada pegawai berkenaan kerana memang tiada duit. 

Kemudian cerita dibawa menelusuri kehidupan Billu yang kais pagi makan pagi namun tidak memandang ringan pendidikan anak-anaknya. Billu sanggup berbuat apa sahaja supaya anaknya tidak keciciran. Isterinya, Bindiya juga diperlihatkan tidak mampu membantu apa-apa selain turut bekerja menjaga kambing dan asyik meminjam tepung daripada jirannya.

Suatu hari bandar kecil yang miskin itu heboh dengan berita kedatangan Sahir Khan, seorang pelakon yang sangat popular. Dalam babak ini, kelihatan bahawa hiburan menjadi satu-satunya pengubat derita kemiskinan orang kampung. Mereka mendewa-dewakan artis. 

Entah bagaimana, Billu menyatakan bahawa Sahir Khan adalah sahabat lamanya. Berita itu menggemparkan kampung sehingga Billu menerima desakan demi desakan agar menjadi orang tengah untuk mereka bertemu dengan Sahir Khan. Billu yang berpendirian rendah diri dan tidak mahu ambil kesempatan atas kepopularan kawannya, Sahir Khan, mengambil langkah tidak mahu terlibat membantu orang kampung bertemu Sahir. 

Desakan demi desakan, bukan sahaja dari orang kampung malah anak-anak dan isterinya. Dalam situasi itu keluarga Billu mendapat pelbagai layanan - dapat peralatan baharu untuk salonnya, makanan dan layanan baik pihak sekolah terhadap anak-anaknya, semata-mata mahu menjadikan Billu sebagai batu loncatan bagi mereka bertemu Sahir. 

Billu tidak dapat bertemu Sahir (kerana tidak mahu dan berasa malu atas kemiskinan dirinya). Orang kampung mula memandang serong dengan mengatakan Billu penipu malah laporan polis dibuat agar Billu ditangkap kononnya menjadi scammer dengan mengambil manfaat yang orang kampung beri.

Dalam situasi tegang begitu, Sahir Khan menerima pelawaan sekolah untuk hadir beri ucapan. Sahir turut hadir melihat dari kejauhan bersama isterinya. Dalam ucapan itu, tanpa disangka nama Billu disebut sebagai kawan yang paling diingati Sahir. 

Air mata saya terus laju dan goosebumps!

Bagimana kesudahannya? 

Budi baik seseorang tak mungkin dilupakan. Walau semiskin mana kita, tetaplah berbudi tinggi dan bermaruah. Itulah yang mhu disampaikan dalam filem ini. 


No comments:

Post a Comment

Nightbooks dan Seruan 'La Tahzan'

Allah SWT berfirman, maksudnya: “Janganlah kamu lemah dan bersedih.” (Surah al-Imran: 139). Kesedihan ialah kegelapan yang menutup jiwa yang...