Friday, August 13, 2021

PANDEMIK YANG SEMAKIN MENGGILA!

Kalibiru, Jogja, 2017


Pandemik terus menyerakahi Malaysia. Saya sudah tidak mampu mengira jumlah hari kami terkekang, tersepit dan terikat dengan pandemik. Cuma ia bermula bulan Mac 2020 dan sehingga kini. Jumlah kes kematian semakin meningkat dan mendekat. 

Siapalah tak bimbang, tidak trauma, tidak paranoid dan depresi. Yang dulu kita dengar khabar orang yang tidak kita kenal meninggal kerana Covid. Kini yang terdekat dan paling dekat sudah terkena wabak itu. Sungguh, kemurungan dibuatnya. 

 Yang paling terkesan tentunya mereka yang dihimpit ekonominya. Mereka yang bergantung harap kepada kerja-kerja harian. Dan demikian, nyata kita akan mengatakan, betapa malangnya menjadi miskin dalam suasana pandemik yang menghambat ini. 

Apa yang kita harapkan? 

Jika setahun lalu, kita cuma mengharapkan kita mampu hidup dengan suasana ekonomi menghimpit. Berjimat, mengharapkan dan menikmati bantuan yang kerajaan usulkan. Menjalani kehidupan seadanya. 

Kini, kita hanya mahu terus hidup dan selamat daripada diserang. Kita tidak mahu positif. Kita mengharapkan vaksin dapat mencegah dengan baik. Kita tidak mahu kehilangan orang terdekat dan apatah lagi diri sendiri. 

Kita mahu kehidupan seperti sedia kala. Kita mahu bebas ke sana sini, memeluk mak ayah, berpeleseran dengan rakan-rakan. Tuhan, hindarilah kami daripada wabak ini.
No comments:

Post a Comment

Nightbooks dan Seruan 'La Tahzan'

Allah SWT berfirman, maksudnya: “Janganlah kamu lemah dan bersedih.” (Surah al-Imran: 139). Kesedihan ialah kegelapan yang menutup jiwa yang...